Ρ Α Τ Σ Ι Σ Μ Ο Σ - Ξ Ε Ν Ο Φ Ο Β Ι Α
Αν ένας άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο λόγω εθνικότητας και εχθρεύεται τους ξένους αυτό είναι ρατσισμός. Παλιότερα στην Αφρική έγιναν πολλοί αγώνες για να μην διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε λευκούς και μαύρους, να μην υπάρχουν παγκάκια για λευκούς, καθίσματα λεωφορείων, ακόμη και τουαλέτες. Όταν ένας άνθρωπος φοβάται τους ξένους ότι θα τον επηρεάσουν στον πολιτισμό, στις θέσεις εργασίας, ότι θα τον κλέψουν ή θα του κάνουν κακό, θεωρείται ξενοφοβικός. Πολλές φορές η ξενοφοβία οδηγεί τους ανθρώπους σε ρατσισμό.
Στις 21 Μαρτίου 1960, 70 φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της ρατσιστικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Σε διεθνές επίπεδο, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην ανεπαρκή εφαρμογή των Νόμων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νομική κάλυψη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στη χώρα μας καταγράφονται καθημερινά πολλές παραβιάσεις κατά των αλλοδαπών, καθώς το σύνολό τους αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστο. Οι εργοδότες παραμένουν ατιμώρητοι και ο λόγος είναι ότι τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές, δεν τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα, αλλά με μικρές ποινές, ως πλημμελήματα.
Κατά διαστήματα ακούμε στα Δελτία Ειδήσεων περιπτώσεις ρατσιστικών κρουσμάτων όπως:
- ο ξυλοδαρμός ανήλικου Ιρανού σε αστυνομικό τμήμα,
-ξυλοδαρμούς και βασανισμούς προσφύγων από λιμενικούς,
-ο ξυλοδαρμός Ρουμάνου από αστυνομικούς,
- ο θάνατος αλλοδαπού στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από ξυλοδαρμό αστυνομικών,
- ο δημόσιος εξευτελισμός αλλοδαπού κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου,
- η κακοποίηση Παλαιστίνιου μικροπωλητή από αστυνομικούς στα υπόγεια της δημοτικής αστυνομίας
Γιατί όλα αυτά…; Μήπως γινόμαστε άδικοι ;
Πολλές φορές οι άνθρωποι αρνούνται να δεχτούν ξένους στη δουλειά τους, στην παρέα τους ή ακόμη και να κάθονται δίπλα τους στο λεωφορείο. Φοβούνται ότι θα τους εκμεταλλευτούν ή θα τους κάνουν κακό. Ακόμα κι εμείς που είμαστε παιδιά συχνά αρνούμαστε ή αποφεύγουμε παιδιά από άλλη χώρα, ή με άλλο θρήσκευμα. Αυτό είναι ρατσισμός. Στη χώρα μας ζούνε πολλοί αλλοδαποί διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να ζήσουν καλύτερα. Αντί να τους προκαλούμε κακό και να έχουμε αρνητικές σκέψεις γι' αυτούς θα έπρεπε να τους σεβόμαστε και να τους καταλαβαίνουμε. Όπως υπάρχουν Έλληνες κακοί έτσι υπάρχουν και «ξένοι» κακοί.
Δε νομίζω πως θα πρέπει να υπάρχει Ρατσισμός και ξενοφοβία γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι και ίσοι απέναντι στα μάτια του Θεού.
Απο τη μαθητρια του Α3 Α-Μ.Δ (Η εργασια εγινε απο πολλες διαφορετικες Πηγες)
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Κυριακη 21 Μαρτιου- Η εργασια...
Αναρτήθηκε από Kατερινιώ Αυτουνάκη στις 5:28 μ.μ.
Ετικέτες Οικογενειακη Υποθεση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Αγγιγματα:
Δημοσίευση σχολίου